RTCG prekršila načelo objektivnosti i nepristrasnosti

Agencija za elektronske medije je po prigovoru Društva profesionalnih novinara Crne Gore, upozorila RTCG zbog kršenja načela objektivnosti i nepristrasnosti tokom emitovanja necjelovitog izvještaja u “Dnevniku” o prijetnjama i napadu na novinara dnevnog lista “Dan” Vladimira Otaševića. AEM je naložila RTCG da u Dnevniku na Prvom programu objavi informaciju o izrečenoj mjeri.

RTCG je na Prvom programu TVCG u Dnevniku i na Portalu RTCG, 6. decembra 2019. godine emitovo skraćeni, odnosno montirani snimak iz Delta City-ja od 3. decembra 2019. godine, na kome se ne vidi da je Otašević napadnut.

 “Agencija za elektronske medije izrekla je Javnom preduzeću “Radio i televizija Crne Gore” iz Podgorice, emiteru opšteg televizijskog programa “Prvi program Televizije Crne Gore”, upozorenje zbog kršenja načela objektivnosti i nepristrasnosti, odnosno zbog toga što je dana 6. decembra 2019. godine, emitovanjem priloga u okviru informativne emisije “Dnevnik”, propustio da doprinese cjelovitom i nepristrasnom informisanju javnosti o događaju koji se dogodio 3. decembra u tržnom centru Delta City”, navodi se u Rješenju.

AEM je rješenjem naložila RTCG da “usaglasi emitovanje programskih sadržaja u okviru opšteg televizijskog programa “Prvi program Televizije Crne Gore”, sa standardima definisanim u Zakonu o elektronskim medijima, podzakonskim aktima Agencije i izdatim Odobrenjem za emitovanje”.

Novinara Otaševića je, što se vidi na originalnom snimku, napao tjelohranitelj biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, udario ga, psovao i prijetio mu u namjeri da ga spriječi da ga fotografiše Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića kako kupuju mobilni telefon u tržnom centru Delta City.

Savjet RTCG je usvojio pritižbu novinara.

Žalba AEM-u podnijeta je u okviru pravne podrške koju DPNCG pruža kolegama zahvaljujući podršci European Endowment for Democracy (EED).