Teže do sagovornika, ali novinari nesmetano obavljaju posao

Naredba Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) koja se odnosi na mjeru zabrane izlaska izuzima predstavnike medija, te oni sa potrebnom dozvolom mogu nesmetano da rade svoj posao.

Izvrši direktor Centra za građanske slobode Boris Marić podsjeća da je novinarima ipak u ovim okolnostima teže da dođu do sagovornika.

"Ovdje imamo faktičko vanredno stanje koje nije proglašeno formalno, što je izvorište problema, ali novinarima neće pomoći rasprava o tome u datoj situaciji.

Sama naredba izuzima novinare i oni sa potrebnom dozvolom/aktom mogu da rade. Da bi obezbjedili sagovornike to zaista ide teže i moraju takoođe obezbjediti dozvole ako se sagovornik mora imati u vremenu zabrane izlaska iz stanova na ulice od 19h do 05h itd..., u ostalim terminima izuzimajući vikend, znači preko dana nema zabrane osim ako osoba nije u izolaciji", pojašnjava Marić i napominje da je pitanje ustavnosti ozbiljno otvoreno.

Nove mjere sinoć su objavljene i u Službenom listu i podrazumijevaju zabranu izlaska iz objekta stanovanja od 19 do pet sati ujutro od ponedjeljka do petka, a vikendom će mjera važiti od subote od 13 do ponedjeljka do pet sati ujutro.

Nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa članom 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Priredila: Anđela Đikanović

Foto:
https://europeanjournalists.org/
Picture credit: Michael Sohn / Pool / AFP.