Ugrožava se sloboda izražavanja

Ilustracija/Free Speech

Društvo profesionalnih novinara izražava duboku zabrinutost zbog činjenice da se u Crnoj Gori nastavljaju hapšenja za navodno širenje panike.

Okolnost da pojedini mediji, postupajući neprofesionalno i uz kršenje novinarske etike, objavljuju lažne vijesti neće se riješiti hapšenjem građana koji tu vijest podijele na društvenim mrežama.

Takvo postupanje opasno ugrožava slobodu izražavanja koja se, prema odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, može ograničiti samo ako je tako nešto propisano zakonom, zasnovano na legitimnom cilju i neophodno u demokratskom društvu. Radi o tzv. trodjelnom testu prema kojem nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju moraju procijeniti da li zadiranje u slobodu izražavanja prelazi dozvoljenu granicu.

Prema mišljenju DPNCG-a, u kontekstu prvog koraka trodjelnog teksta, naročito je sporno da li se nekritički može smatrati da je nastalo “širenje panike” ako tu paniku niko, osim policije i tužilaštva, ne vidi. Takođe, smatramo da ne može biti neophodno u demokratskom društvu da se bilo koje lice lišava slobode i poziva na krivičnu odgovornost zbog toga što je određenu vijest podijelilo na društvenoj mreži.

Specifične situacije koje nastanu u društvu, kao što je u konkretnom slučaju proglašenje epidemije zarazne bolesti, pred državne organe stavljaju poseban zadatak da u takvim okolnostima obezbijede poštovanje osnovnih prava i sloboda. Svoju sposobnost, ozbiljnost i profesionalnost državni organi pokazuju tako što taj zadatak uspješno ispune, a svako drugačije postupanje ugrožava društvo u cjelini i sprječava njegov dalji razvoj.

 Saopštenje DPNCG, 10. april 2020.