Podgorica: Protest povodom napada na Oliveru Lakić

Na poziv Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) u Podgorici ispred zgrade Vlade se održava protesta zbog još jednog u nizu napada na novinare, ovaj put ponovo na novinarku Vijesti, Oliveru Lakić.

Protestu prisustvuje nekoliko stotina građana, predstavnici medija te opozicionih političkih partija i nevladinog sektora.

"Bezbroj nerazjašnjenih napada, od kojih neki ubrzo zastarjevaju, kao posljedicu imaju atmosferu gdje sačekuša novinaki ispred zgrade nije ništa neobično iako je već viđeno. Zabrinutost je tim veća jer se ovaj put koristi oružje, što je do sada bio slučaj samo prilikom ubistva Duška Jovanovića", navodi se u saopštenju DPNCG.

Iz DPNCG su dodali da su predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta ponovo potencirali potrebu efikasnijih istraga napada na novinare.

"Tražimo da policija i Tužilaštvo ulože napore i otkriju sve napadače na novinare, posebno na Lakić za čiju bezbjednost strahujemo", poručili su iz DPNCG.

Oni smatraju da je to još jedan od dokaza da napadači treba da budu kažnjeni maksimalnim kaznama, bez obzira da li na osnovu postojećeg ili uvođenja posebnog krivičnog djela.

"Neka Ministarstvo pravde kao predlagač izmjena Krivičnog zakona ozbiljnije razmotri tu mogućnost iako je tvrdilo da je to nemoguće", zaključuje se u saopštenju.