Novinari su tu da brane ugrožene sugradane, ali nijesu ažurni kada treba da se bore za svoja prava

Novinari su uvijek tu da brane ugrožene sugradane i pišu o njima, ali nijesu ažurni kada treba da se bore za svoja prava. Zbog toga novinari svih redakcija, zavisnih ili nezavisnih, treba da se ujedine kako bi se izborili za svoja prava.

To je generalna ocjena panela "Dokle sežu granice slobode izražavanja", koji je danas povodom Dana novinara organizovalo crnogorsko Društvo profesionalnih novinara (DPNCG).

Sekretarka DPNCG Mila Radulović kazala je da novinarski kodeks obavezuje sve zaposlene u medijama da budu u službi javnosti i solidarni bez obzira na medusobne razlike u privatnim i politickim stavovima.
"Nažalost u Crnoj Gori nije takva situacija, to svi znamo", navela je Radulovic.

Ona je rekla da su svim novinarima u Crnoj Gori isti ciljevi, problemi i interesi.

Urednik "Monitora" Zoran Radulović kazao je da su novinari krivi jer su dozvolili da im se profesija pretvori u industriju, gdje je samo bitno da se proizvod plasira na tržište.
"Naša profesija nije industrija, već javni interes. Da pišemo o stvarima od javnog interesa, a ne od javnog interesovanja", kazao je Radulović.


Urednica TV Atlas Vesna Rajkovic smatra da novinarstvo treba da se vrati ljudima iz profesije.
"Ovdje se nekako podstiče priča da svi nekako više znaju i pričaju, od onih koji su svakog dana u poslu, svakog dana u redakciji, koji svakog dana pišu i danas povodom Dana novinara oglasila su se gotovo sva nevladina udruženja, koja eto tako negdje sporadično nešto znaju o novinarstvu, pa su našli za shodno da pišu i nama čestitaju što smo plemeniti, a niko od novinara", ocijenila je Rajković.

Tvrdi da je novinarstvo na najnižoj mogućoj ljestvici kada je riječ o znanju i odgovornosti novinara koji rade u medijima.

Panelu su prisustvovali i ambasadori Njemacke Hans Gunter Matern, i Velike Britanije Ian Viting, kao i predstavnik Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Patrik Šmelcer.
Od predstavnika državnih organa panelu je prisustvovao direktor za medije u Ministasrtvu kulture Željko Rutovic, dok direktorica za pravosude u Ministarstvu pravde Marijana Lakovic Draškovic nije prisustvovala, iako je, po rijecima Raduloviceve, ranije potvrdila dolazak.


Rutovic je kazao da su problemi svih novinara isti, bez obzira na to da li se radi o zavisnom ili nezavisnom udruženju.
"Eticki kodeks, objektivno i odgovorno novinarstvo ima iste prefikse, standarde koji su podjednako obavezujuci za sve djelatnike medijske industruje", ocijenio je Rutovic.

On je glavnu prepreku za odgovoran rad novinara vidio u slabim samoregulatornim tijelima, što je tvrdi i ocjena Evropske komisije.
"Na razlicitim adresama, razlicitim povodima i razlicitim situacijama smo ukazivali na potrebu ne samo regulatornih vec i samoregulatornih principa snaženja, s jedne strane prava javnosti da zna kao demokratskog alata u demokratskom društvu, slobodnog pristupa informacijama i, s druge strane, visoke samoregulatorne prakse medijske industruje", kazao je Rutovic.

Povodom današnjeg praznika nagrade za doprinos novinarstvu urucilo je Udruženje novinara Crne Gore, a medu nagradenima je i novinar "Vijesti" Goran Kapor.
On je dobio drugu godišnju nagradu, dok je dobitnik prve šef dopisništva "Vecernjih novosti" u Crnoj Gori Veliša Kadic.
Nagradu "Boško Pušonjic" dodijelili su uredniku Srpskog radija u Crnoj Gori Draganu Aloricu za reportažu "Zahvalan Gospodu".
Dan novinara cestitao je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic, nevladine organizacije Gradanska alijansa i Solidarnost, a cestitkama su se pridružile i politicke partije: SDP, SNP, Demokrate i Gradanski pokret URA.
Oni su novinarima porucili da brane svoju profesiju i da se izbore za svoja prava u teškim uslovima, u kojim rade.
Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujovic, kazao je da je jedini problem u Crnoj Gori nepostojanje dijaloga u okviru medijske zajednice.
“Nama ne trebaju izvještaji Evropske komisije da utvrdimo da je crnogorska medijska zajednica otprilke najgori dio crnogorskog društva”, naveo je Vujovic.On je rekao da je takva situacija dalje neodrživa i ako se nešto ne preduzme na premošcavanju tog problma, medijska zajednica ce i dalje da tone.
Advokat DPNCG Siniša Gazivoda kazao je danas da novinari moraju granskim kolektivnim ugovorom definisati radno vrijeme i obaveze novinara. To su, smatra on, generalni problemi svih novinara.
“Svi primaju manje nego što zaslužuju, a rade više nego što je to normalno u civilizacijskim uslovima. Jedan isti novinar sa mnom prica ujutru prije sudenja, pa popodne nakon sudenja, a potom uvece da vidi da li ima promjena. To je cijeli dan posla.”, kazao je Gazivoda.

Ocijenio je da bi se vjerovatno sve riješilo kada bi se samo primijenila dobra uporedna praksa, ali da to ne bi odgovaralo vlasnicima medija.
“Zbog toga treba ici polako, i sve te države nijesu došle odjednom do dobrog sistema, vec su i oni korak po korak”, kazao je Gazivoda.

Predstavnik Sindikata medija (SMCG) Predrag Nikolic kazao je da su pokrenuli pregovore sa Unijom poslodavaca po izradi granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u medijima.
Nikolic smatra da je slika medija u citavom regionu sumorna, dok je u Crnoj Gori u posljednje tri godine tu profesiju napustilo 725 novinara.
“Crna Gora, iako je lider u regionu po mnogim stvarima u novinarstvu je u nivou sa regionom, a u nekim stvarima gora od toga”, naveo je Nikoic.