Političari da prestanu sa targetiranjem novinara i medija

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore oštro protestuje zbog izjava predsjednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića, koji je sebi dao za pravo da utvrđuje ko su novinari, odnosno “neko ko se predstavlja kao novinar”, uz navode da oni koriste “udbaške zaključke” “nesojski pokušaj blaćenja, kao onaj u Danu” i slično.

Gospodin Mandić kao neko ko pledira da bude ozbiljna alternative vlasti, za koju smatra da je nedemokratska, treba da poznaje  zakone. Ako smatra da su objavljene netačne informacije, da je uvrijeđen kao političar, Zakon o medijima daje mu mogućnost da traži demanti koji je medij dužan da objavi integralno. Takođe i da uloži pritužbu ombudsmanu redakcije, a na kraju I da se obrati sudu.
Targetiranje novinara I medija nije demokratski način, koliko god neka partija ili pojedinac, javni funkcioner smatraju da su oštećeni ili da su neosnovano predmet tužilačkih optužbi.
Političari su dužni da odgovaraju na novinarske dileme I pitanja koja su u interesu javnosti, dok su novinari takođe obavezni da se pridržavaju pravila struke.  Izuzetaka ne smije biti, kao ni navodno opravdanih presedana.
Lider Nove treba I da nauči da novinari, pogotovu oni koji nijesu politički izvještači I ne moraju da znaju da li I kada on ide u Moskvu ili negdje drugde, te da otvaranje nekih tema nije “recikliranje” već istraživanje.
“Bedni” i “nesojski” izrazi za novinarku TV Vijesti, kao ni svakodnevne prozivke medija, svakako nisu način za popravljanje imidža partije ili njenih lidera.
Nečuveno je da Demokratski front na društvenim mrežama komentariše čija je novinarka rođaka I da li “služi DB-u”. Treba li stvoriti atmosferu linča kako bi je neki nezadovoljni pristalica napao verbalno ili fizički, treba li novinaru da strahuju zbog svog rada.
Gospodo političari, čitajte propise I svoja prava tražite tamo gdje treba umjesto što huškate na nas jer ne umijete da vodite politiku.


U ime Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG)
Generalna sekretarka Mila Radulović