Mogerini: Novinarima omogućiti da rade bez straha

Brisel, (MINA) - Demokratija ne može da opstane bez slobodnih, raznovrsnih i nezavisnih medija, poručila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, povodom Međunarodnog dana okončanja nekažnjavanja zločina protiv novinara.

"Slobodni mediji su kičma slobodnih društava i njihovo podrivanje znači podrivanje naše sopstvene slobode", kazala je Mogerini.

Ona je ocijenila da novinari i medijski akteri širom svijeta treba da insistraju na tome da države, predstavnici vlasti, korporacije i cjelokupno društvo preuzmu odgovornost za svoje poteze.

Prema riječima Mogerini, previše njih se suočava sa prijetnjama i napadima samo zbog činjenice da rade svoj posao, dok počinioci napada ostaju nekažnjeni.

"Na današnji dan koji je Rezolucijom Generalne skupštine UN proglašen za Međunarodni dan kojim se okončava nekažnjavanje zločina protiv novinara mi odajemo poštu svim novinarima koji su izgubili živote i pretrpjeli napade obavljajući svoju profesiju. Odajemo počast onim hrabrim novinarima koji su nastavili posao svojih kolega koje nisu više u mogućnosti da vode svoje istrage", navodi u saopštenju Mogerini.

Ona navodi da snažan pravni sistem mora da zaštiti medijske kuće i novinare kako bi mogli da potpuno nezavisno obavljaju svoj posao.

"U vremenu kada je broj dezinformacija u porastu, posebno je važno da se novinarima garantuje iznošenje tačnih informacija u cilju dobrobiti i interesa svih građana", smatra Mogerini, prenosi Tanjug.

Ona je najavila da će EU nastaviti da koristi sve odgovarajuće instrumente spoljne politike i finansijske podrške kako bi se poboljšao kvalitet novinarstva, dostupnost javnim informacijama i sloboda izražavanja.

"Sve zemlje unutar i van EU imaju obavezu da zaštite slobodu izražavanja i bezbjednost novinara tako što će obezbijediti pravno okruženje koje će prijetnje novinarima shvatiti ozbiljno i energično procesuirati napade. Očekujemo da se ojačaju sve preventivne mjere, mobilišu svi akteri i stvore nacionalni bezbjednosni mehanizmi u skladu sa UN Planom akcije za bezbjednost novinara i pitanjem nekažnjavanja", zaključila je Mogerini.