Držimo se pravila struke

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore poziva kolege da profesionalno izvještavaju o aferama koje potresaju Crnu Goru i da ne zaborave da je interes javnosti  nešto čemu treba da služimo.

Kao i u oprethodnim aferama, novinarstvo je pokleklo u „koverti“, „atlasu“, zaboravilo šta je njegov smisao.

Iako ovo zvuči kao floskula, moramo se sjetiti da su mediji dužni da poštuju princip nevinosti, privatnosti, ljudskih prava. Nije naše da osuđujemo, kažnjavamo, naše je da pitamo.

Takođe, političari i vlasnici medija ne smiju da ometaju profesionalan rad novinara  ili da se kao vrhovni arbitri nameću procijenama i javno utvrđuju – ko je dobar a ko loš novinar.

Na žalost, takvih primjera je bilo prethodnih dana, posebno nakon emisija u kojima su gostovali predsjednik države i Glavni specijalni tužilac.

Nedopustivo je da se partije  rugaju novinarima jer im  se ne dopadaju njihova pitanja. Kao što je  neprofesionalno tražiti mišljenje tužioca da li mediji treba da izvještavaju o temama koje su od javnog interesa, koje ukazuju na korupciju i zloupotrebe u vrhu vladajuće partije i vlasti.

Uloga medija nije da objavljuju pisma kriminalaca ili sumnjivih tajkuna, da im „peru“ biografije i utiču na pravosudno-policijske organe. Ali takođe, ako se među takvima nađu oni koji su zaradili milione spregom sa vlastima i sada javno govore o tome, javnost ima pravo da to čuje.

Novinari ne smiju da zaborave na Etički kodeks. Servirane istine nijesu istine ako se činjenice ne provjere i ne čuje druga strana, šta god mi lično mislili o njoj. Naše je da istražujemo, pitamo, a nije da budemo zapisničari i mikrofoni.

U našoj profesiji mnogi zaboravljaju da su novinari, ili da čitaoci i publika umiju da prepoznaju probne balone vlasti i pokušaje zastrašivanja preko medija.

Kolege, apelujemo da ne dozvolite da naša profesija još više padne, da je još više degradiramo. Izvještavajmo u interesu javnosti, koja sama treba da donese svoj sud. Činjeniicu su svete.

Apelujemo da političare da prestanu da etiketiraju urednike i novinare ... a mi se držimo pravila struke i budimo novinari!

U ime Upravnog odbora DPNCG
generalna sekretarka MIla Radulović