Oliveri Lakić uručena nagrada Hrabra žena

Novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić danas je na svečanosti u sjedištu Stejt departmenta u Vašingtonu uručena Međunarodna nagrada Hrabra žena (International Women of Courage Award) koju dodjeljuje američki Stejt department.

Oliveri Lakić nagradu su uručili Prva dama SAD Melanija Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Lakić je, kako je saopšteno, nagradu dobila za posvećenost istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i organizovanog kriminala, uprkos napadima na nju i prijetnjama upućenim njoj i članovima njene porodice.

Melanija Tramp je kazala da su žene nagrađene danas simbol hrabrosti i uzor budućim generacijama.

Hrabrost je, kako je rekla, vrlina koja je najpotrebnija današnjem društvu.

"Hrabrost razdvaja one koji samo govore o promjenama od onih koji zapravo preduzmu nešto", rekla je ona.

Ta hrabrost je, ističe Tramp, sposobnost da druge stavite ispred sebe.


"Čast mi je da danas odam priznanje ženama koje su postigle nevjerovatan uspjeh. Zahvalna sam im na njihovom radu", poručila je Prva dama SAD.
Nagrada Hrabra žena se dodjeljuje ženama iz čitavog svijeta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primjer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

Lakić je jedina novinarka i jedna od dvije Evropljanke, koje su nagrađene ove godine.

Nagrađene su još i žene iz Irske, Bangladeša, Burme, Džibutija, Egipta, Jordana, Perua, Šri Lanke i Tanzanije.

Uz Oliveru Lakić, među hrabrim ženama svijeta našle su se i pravnica i borkinja za ljudska prava Rohindža populacije Razia Sultana iz Bangladeša, mirovna aktivistkinja i borkinja za prava manjinskih zajednica u Burmi Nav K’njav Pav, policajka Mumina Husein Darar iz Džibutija koja se bavi borbom protiv terorizma, humanitarna radnica Mama Magi iz Egipta koja je posvećena radu sa djecom i porodicama u slamovima, pukovnik Kalida Kalaf Hana al-Tval iz Jordana, koja se godinama bavi izbjegličkim pitanjem u toj zemlji, misionarka Orla Trisi iz Irske koja je posvećena obrazovanju djevojčica i djevojaka u Južnom Sudanu, te nacionalna koordinatorka za tužioce iz oblasti zaštite životne sredine u Peruu Flor de Maria Vega Zapata, Marini de Livera iz Šri Lanke, osnivačica nevladine organizacije "Sestre u zakonu" koja se bori za prava žena i djece žrtava kriminala i tanzanijska aktivistkinja za ljudska prava Ana Alojs Henga.

Nagrada hrabra žena Oliveri i ostalim dobitnicama posredno ukazuje i na opasan ambijent u kojem one pokušavaju da profesionalno rade svoj posao.