Privrženi standardima, a ne kriminalnim grupama i vlastima

Društvo profesionalnih novinara privrženo je standardima koji unapređuju profesiju, slobodu javne riječi, zaštitu novinara.

Ironisanje sa ovim ciljevima, novinara koji je radio za šefa organizovane kriminalne grupe i žutih medija koji pišu ode pojedincima i djelovima vlasti, problem je naše profesije zbog koga i postojimo.

Članovi udruženja i oni sa kojima sarađujemo, znaju da smo iz različitih medija i da naš cilj nije da branimo bilo koga iz medija u kojima radimo. Mi insistiramo na solidarnosti, poštovanju etičkih načela profesije, zaštiti novinara, fotoreportera i snimatelja od nasrtaja, omalovažavanja, mobinga, nezakonitih sankcija.

Ko u tome prebrojava medije u kojima smo zaposleni ili angažovani, ima lošu namjeru. O spinovanju javnosti neka sude čitaoci, mi nastavljamo angažman kako se, zbog pojedinaca, ne bismo stideli posla koji obavljamo.

Uloga medija je pisanje u javnom interesu i kritičko praćenje rada vlasti a ne dodvoravanje bilo kome. Bilo to predsjednik države ili vlasnik medija.

Generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović