EK najoštrija u ocijeni slobode medija, bez napretka u istragama napada na novinare

Evropska komisija ocijenila je da nije bilo napretka u oblasti slobode izražavanja i da Crna Gora treba da načini značajne iskorake, posebno u  istragama napada na novinare, uključujući ubistvo iz 2004, Duška Jovanovića.

Osiguravanje finansijske i uredničke nezavisnosti RTCG, Agencije ze elektornske medije, kao i ostalih vladinih tijela i medija, te podršku uspostavljanju efikasnog samoregulatornih mehanizama - takođe su preporuke iz Izještaja o napretku za 2019. godinu.

EK podsjeća da su vladini zvaničnici davali oštre izjave podrške istragama napada na novinare. Podsjećaju da su u maju 2018. iznijeti podaci koji ukazuju na početne rezultate, ali da nema pokazatelja napora da se riješe stari slučajevi, poput ubistva Jovanovića.

Podsjeća se da je najozbiljniji napad prošle godine bio na novinarku Vijesti Oliveru Lakić (8. maj 2018.), prvobitno tretiran u tužilaštvu kao pokušaj ubistva. Navodi se i da je prvostepena presuda novinaru Jovu Martinoviću obeshrabrujuća za ostale kolege kako bi profesionalno izvještavali i  bez posljedica. Pod zaštitom su bila dva novinara, podsjeća EK, kao i da je bilo pritisaka na novinare da odaju izvore policijskim službenicima.

“Od vlasti se očekuje nulta tolerancija za prijetnje ili napade na medije, a trebalo bi i da se uzdrže od netrpeljivih izjava koje nijesu pogodne za slobodu medija", navodi EK.

Ovo je jedan od najoštrijih djelova o Izvještaju o napretku, što za DPNCG nije iznenađujuće jer deklarativne podrška istragama nije imala konkretne efekte.

Ubistvo Jovanovića, ranjavanje Lakić, dva napada na Tufika Softića, prebijanje Mladena Stojovića... najteži su slučajevi koji se godinama ponavljaju na listama prioriteta ali rezultata nema.

Zajedničko svima je tema kojom su se bavili - organizovani kriminal.

Nema napretka ni otkrivanju osoba koje su uništavale imovinu lista Vijesti, a jedna od vlasnika og medija Željko Ivanović godinama ponavlja da je i njegov slučaj okončan fingiranom sudskom presudom.

Političke smjene u RTCG-u, takodje su našle mjesta u izvještaju EK, njihovu nezakonitost potvrdio je i sud.
I niko ni za šta nije snosio konsekvence - ni sudije, tužioci zbog nedostatka rezultata istraga, kao ni poslanici zbog nezakonitih odluka ili članovi Savjeta RTCG.