Uprava policije zatražila iz Srbije informacije o hapšenju novinara

Društvo profesionalnih novinara (DNPCG) obaviješteno je da su se Uprava policije i Državno tužilaštvo obratili kolegama u Srbiji kako bi se razjasnile okolnosti pod kojima je novinar Samir Rastoder privođen i saslušavan.

Nakon informacija u javnosti o ovom slučaju, DPNCG se obratilo direktoru Uprave policije i predsjedniku Vlade, zatraživši zvanične podatke o tome šta se desilo novinaru, kao i šta su država i policija preduzeli tim povodom.

Pitali smo da li je privođenje novinara vezano za posao koji obavlja, da li postoje razlozi koji ukazuju da mu je ugrožena bezbjednost i da li postoji spisak novinara za koje postoji rizik putovanja u nekoj državi, a u vezi sa poslom koji obavljaju.

DNPCG apeluje na sve političke partije i ostale učesnike javnog života da odgovorno pristupe slučaju i da bez svih informacija i objektivno sagledanih činjenica ne uznemiraju javnost, te da se suzdrže zloupotrebe situacije u političke svrhe.

Odgovor Uprave policije prenosimo u cijelosti:

“Uprava policije Grne Gore je, odmah po prijavi novinara Samira Rastodera koja se odnosi na postupanje službenika MUP-a i BIA-e prema njemu u Republici Srbiji, preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Prijava koju je Rastoder podnio u prostorijama CB Podgorica je putem NCB Interpol Podgorica dostavljena NCB Interpol Beograd na postupanje, a od NCB Interpol Beograd je zatraženo i vršenje provjera pravnog osnova i razloga za navedeno postupanje prema novinaru Rastoderu.

Urednik u portalu Standard Samir Rastoder je naime, 30.05.2019. godine, u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica podnio prijavu koja se odnosi na postupanje policijskih službenika MUP-a i Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Republike Srbije prema njemu. Prema navodima iz prijave, Rastoder je navedenog dana, u jutarnjim časovima 30.05.2019. godine, taksi vozilom iz Crne Gore pošao u Republiku Srbiju da na njenoj teritoriji napravi reportažu. Po dolasku u Kraljevo, kako je prijavljeno, policija je zaustavila vozilo u kojem se nalazio Rastoder, nakon čega je izvršen njegov pretres a potom je policija u službene policijske prostorije dovela Rastodera i vozača taksi vozila. U službenim prostorijama obavljen je razgovor i prikupljanje obavještenja na okolnosti boravka na teritoriji Republike Srbije, lični pregled i pregled telefonskog aparata, najprije od strane službenika policije, a nakon toga i od strane službenika Bezbjednosno informativne agencije.

Rastoderu, kako je kazao, nijesu poznati razlozi za ovakvo postupanje policije i Bezbjednosno informativne agencije niti su mu razlozi saopšteni od strane službenika MUP-a i BIA-e Srbije.

O sadržini podnijete prijave i pritužbe novinara Rastodera na postupanje službenika MUP-a i Bezbjednosno informativne agencije Republike Srbije, od strane službenika Centra bezbjednosti Podgorica upoznat je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naložio da se o predmetnom događaju i podnijetoj prijavi putem NCB Interpol Podgorica obavijesti NCB Interpol Beograd kako bi zbog mjesne nadležnosti bio upoznat nadležni tužilac u Republici Srbiji radi preduzimanja mjera i radnji na okolnosti podnijete prijave.

Službenici NCB Interpol Podgorica su dostavili predmetnu prijavu NCB Interpolu Beograd, radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti. NCB Interpol Podgorica je takođe od NCB Interpol Beograd zatražio provjere o pravnom osnovu i razlozima za postupanje službenika MUP-a i Bezbjednosno informativne agencije prema novinaru Rastoderu.

Uprava policije za sada nema indicija ili saznanja koja bi ukazala na to da je novinaru Samiru Rastoderu ugrožena bezbjednost”.

Novinar Samir Rastoder rekao je DPNCG-u da je po prirodi posla putovao u Srbiji i da će se narednih dana obratiti javnosti, zbog špekulacija u vezi sa onim što mu se desilo.
On je od Uprave policije zatražio procjenu bezbjednosti.

Generalna sekretarka Mila Radulović