Lakša pretraga budžeta - tri klika do podataka

Portal „Moj novac“ Instituta Alternativa unaprijeđen je s namjerom da se poveća baza aktera koji se bave javnim finasijama, odnosno budžetom  na državnom i lokalnom nivou. Cilj je da se omogući novinarima, nevladinim organizacijama i građanima jednostavan pristup osnovnim budžetskim podacima, saopšteno je na radionici za korisnike portala „Moj novac“.

Iz Instituta Alternativa, nosioca projekta „Money watch: civilno društvo, čuvar budžeta“, čiji je dio i portal „Moj novac“, kazali su da je riječ o zahtjevnom poslu budući da su prekucali sve podatke iz nekoliko predloga i završnih računa budžeta.
Podatke koji su bili „zaključani“ u PDF-ovima i papirima koje su dobijali od državnih organa, pretočili su u bazu i prikazali na sajtu na uporedan način.
„Portal omogućava da na intuitivniji način vidimo kakva je situacija sa raspodjelom javnih resursa i pokazuje kako se situacija mijenjala iz godine u godinu. Kad god imamo situaciju da se neki državni organ žali kako ima problem sa nedostatkom kapaciteta, prvo što u Institutu Alterntiva radimo, otvaramo portal „Moj novac“ da bismo vidjeli kako se kretao budžet tog organa iz godine u godinu. Kao po pravilu, uvjek se radi o državnom  organu koji iz godine u godinu ima značajno uvećanje budžeta, a da pritom to uvećanje budžeta ne prati uvećanje učinka“, kazala je koordinatorka projekta Dina Bajramspahić.

Ona je kazala da je prikazano na portalu još uvjek osnovna slika budžeta, odnosno kako se opredjeljuje i troši novac građana.
„Nadamo se da ćemo doći do toga da svaki građanin ima mogućnost da na našem sajtu ili bilo kojem sajtu državne uprave, dođe do informacije o tome što će biti uloženo u njegovoj ulici“, kazala je Bajramspahić.
Portalu, na veb adresi mojnovac.me sadrži završne budžete od 2011. do 2018, a podaci za 2018. i 2019. godinu preuzeti iz zakona o budžetu za pomenute godine, što je oko 2 000 stranica objedinjenih na jednom mjestu. Pristup podacima je jednostavan, kako je objašnjeno na prezentaciji, „kroz tri klika“.  

Radionicu su pratili predstavnici medija, nevladinih organizacija, grantisti projekta