Konkurs za istraživačke priče BIRN-a

BIRN sa partnerima otvorio je konkurs za dostavljanje istraživačkih radova novinara iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske za dodjelu godišnje nagrade EU za istraživačko novinarstvo.

Prijave se mogu podnositi za istraživačke radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2018. godine koji obrađuju teme iz oblasti slobode izražavanja, vladavine prava, transparentnosti, zloupotrebe položaja, nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i korupcije.

Nagradni fond za Crnu Goru za 2019. godinu (za dostignuća u 2018. godini) iznosi 10.000 EUR. Prva nagrada je 5.000 EUR, druga 3.000 EUR, a treća 2.000 EUR.

Pravo da se kandiduju imaju pojedinci ili grupe novinara, (bez obzira na novinarski format: štampani, online, radijski i televizijski) sa radovima koji su objavljeni ili emitovani u medijima u Crnoj Gori na službenom, manjinskim ili međunarodnim jezicima.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj ima za cilj promovisanje izvanrednih dostignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske.

Krajnji rok za podnošenje prijave je 17. jul 2019. godine.

Za više informacija posjetite sljedeći sajt: http://www.cin-cg.me/en/calls-open-for-eu-investigative-journalism-award/