Najstrožije kazniti prijetnje Adroviću, Roćen da se izvini kolegama sa Javnog servisa

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) očekuje da se izrekne najstrožija kazna za prijetnje i ugrožavanje sigurnosti dopisnika "Vijesti" iz Ulcinja Samira Adrovića.

Nakon što je nadležni resor Vlade u više navrata odbacio mogućnost da napadi i prijetnje novinarima zaslužuju posebno krivično djelo u zakonu, maksimalne sudske kazne za sada su jedini način odvraćanja od ugrožavanja sigurnosti poslenika javne riječi.

Zato pozdravljamo brzu reakicju ulcinjskog tužioca i očekujemo da Državno tužilaštvo konstantno prati govor mržnje i prijetnje i putem drupštvenih mreža - koje su pogodne za ovakve razračune sa neistomišljenicima.

Primjer prijetnji Samira Selovića iz Ulcinja našem kolegi Adroviću zbog izvještavanja i pogrdne, prizemne psovke, uvrede novinarima i urednicima Javnog servisa - iako stari više od deceniju, ukazuju na nerazumjevanje uloge medija i novinara. Ili u drugom slučaju, želje da se oni instrumentalizuju.


Mediji i novinari trebalo bi da rade u interesu javnosti, nikako po volji pojedinaca - bila onih u lokalnoj zajednice, iz državnog vrha, poslovnih lobija, opozicije i drugih centara moći.

Na žalost ono što se može čuti da je izrekao dugogodišnji visoki državni funkcioner, dokaz je odnosa prema medijima koji se razumiju kao sluge vlastodršcima.

Takođe je dokaz nezakonitih smijena u Javnom servisu, na koje upozorava Evropska komisija, SAD i organizacije koje se bave pitanjem medija.

Pozivamo Milana Roćena da se izvini kolegama sa Javnog servisa i agencije Mina, jer nije demantovao autentičnost snimka na kome ih vrijeđa i psuje.

Generalna sekretarka DPNCG,
Mila Radulović