DPNCG obezbjedilo liniju za pravnu i psihološku pomoć

DPNCG obezbjedilo je pravnu pomoć za sve novinare/fotoreportere/snimatelje.

Takođe, zbog teških uslova rada i veoma stresnog posla, na kome je dio kolega bio meta napada i prijetnji, obezbijedili smo i psihološku pomoć.

PRAVNU podršku  pruža tim naših advokata i pravnih savjetnika, zahvaljujući podršci European endowment for democracy.

Ona obuhvata:

  • sve vidove podrške od pomoći u pisanju tekstova (nedoumice u tumačenju propisa i dokumenata, primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava);
  • konsultacije prilikom pritužbi na profesionalni rad;
  • pomoć u slučajevima koji se tiču zaštite izvora informacija;
  • pomoć pred istražnim i pravosudnim organima;
  • u slučajevima prijetnji, zastrašivanja, diskriminacije ako su u vezi sa poslom;
  • u obraćanju Ustavnom sudu, državnim organima u vezi sa poslom;
  • nezakonitih otkaza.

Pravni savjeti dostupni su svim novinarima/fotoreporterima/snimateljima. Advokatska podrška dostupna je članovima udruženja, pa vas pozivamo da se pridružite Društvu profesionalnih novinara kako bismo esnafski počeli da brinemo o sebi.

Za sve kolege koji su se suočili sa napadima i prijetnjama, takođe zahvaljujući podršci European endowment for democracy, obezbjeđujemo psihiloško savjetovanje.

Ovaj vid podrške trebalo bi biti uobičajen za naš težak i stresam posao, koji  na žalost često ima za posljedicu i efekat „burn- out-a“ - odnosno sagorijevanja na radu. DPNCG će pokušati da sa kolegama u regionu radi na obezbjeđivanju beneficiranog staža, ali pošto smo svjesni koliko će to teško ići jer nemamo razumijevanje druge strane - ovo je za sada način da probamo da pomognemo.

Psihiloška podrška koju će pružati naš psihološki tim biće garantovani diskrecijom, što je uobičajeno ali naglašavamo ovom prilikom jer takva praksa u našoj državi još nije rasprostranjena i podložna je skrupulama.

Za sve vrste podrške molimo vas da se obratite udruženju, koje će kontaktirati naše saradnike.

Svi podaci biće dostupni na sjatu udruženja https://dpncg.me/ i na društvenim mrežama. Za podršku se možete obratiti i na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Drage kolege, za nedoumice ili dodatne informacije o podršci koju pružamo budite slobodni da nas kontaktirate.