Otvoreno pismo ministru odbrane Predragu Boškoviću

Poštovani ministre,

To što pokušavate da zastrašite i kompromitujete novinare, nikakve veze nema sa vojskom ni njenom ulogom. Ako ste imali podatke o neprofesionalnosti novinara trebalo je da se obratite redakciji i upozorite na to. Ili udruženju.

Zašto se pozivate na više interese, tajne podatke, tajne nabavke?

To što ste objavili pitanja istog dana kada ste ih dobili, ne dajući priliku kolegama iz “Dana” ni tekst da objave, pa da onda reagujete ako treba, nikakve veze nema sa Vojskom a ni tajnošću podataka.

Dovodeći u vezi Zakon o tajnosti podataka sa pitanjima i temom, samo produbljujete naše sumnje da se MO i Vlada sakrivaju iza njega kada im pitanja ili tema nijesu dragi.

Umjesto teorija zavjere, očekujemo da odgovorite na novinarska pitanja a pravo na reagovanje vam Zakon o medijima ne spori.

Kompromitacija i zastrašivanje novinara jeste brži put, i to nikakve veze nema ni sa državom, ni vojskom već samo pokušajem da kontrolišete naše izvještavanje.

Regujte svaki put kad prekršimo pravila profesije, ali dozvolite da pitamo i objavimo tekst.

Obraćam se vama, jer vjerujem da Služba za odnose s javnošću nije odlučila da objavi novinarska pitanja, niti da nam piše u ime Ministarstva. Pošto se niko nije potpisao, računamo da je odluka morala biti vaša.

 

U ime DPNCG, generalna sekretarka Mila Radulović