Saopštenje za javnost povodom napada na novinara lista "Dan"

Očekujemo odgovore od Državnog tužilaštva i policije

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) očekuje od Uprave policije i Državnog tužilaštva da istraže napad i prijetnje novinaru lista “Dan” Vladimiru Otaševiću, posebno zbog informacija da su njihovi akteri bili službenici te dvije državne institucije.

Od Državnog tužilaštva tražimo da obavjesti javnost o tome da li je tužilac Milioš Šoškić saslušan u vezi događaja i kako se izjasnio, te zašto nije reagovao kada je novinar napadnut.

Pošto ovo nije prvi slučaj da je neko od policijskih službenika pod sumnjom da je umiješan u napad na novinara (slučaj koleginice Olivere Lakić), imamo dilemu - kako da vjerujemo u spremnost UP da se istraže napadi i procesuiraju napadači na kolege.

Obaveza države da garantuje uslove za rad novinarima, podrazumjeva i obavezu javnih službenika da se ponašaju u skladu sa tim. Kao što možemo i ovaj put vidjeti u slučaju novinara “Dana”, to na žalost nije slučaj. Procesuiranje i oštre kazne za napadače na novinare uvjeriće nas da UP i Državno tužilaštvo nijesu institucionalno iz onih koji nasrću na novinare.

DPNCG je spremno da pruži pravnu podršku kolegi Otaševiću i pozivamo ga da nam se obrati.

Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG

 

https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/dan-becirovicevo-obezbjedenje-napalo-novinara-tuzilac-cutao-i-gledao

https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/stankovic-zatrazio-da-se-ispita-ponasanje-soskica

https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/markovic-hitno-inicirati-procesuiranje-soskica