Nastavlja se praksa nekažnjivosti napada na novinare

DPNCG izražava zabrinutost što se nastavlja praksa neprocesuiranih slučajeva napada na novinare, jer je iz nemontiranog snimka jasno da je novinar “Dana” Vladimir Otašević zastrašivan i da je na njega nasrnuo službenik MUP-a. Takođe, navodi Zorana Bećirovića u stilu “nemoj ovdje ima kamera”, upućuju na sumnju da će se sa Otaševićem obračunati na drugom, skrivenijem mjestu.

Šokirani smo činjenicom da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo krivičnu prijavu Otaševića, podnijetu protiv službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Mladena Mijatovića, zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Ovakva odluka tužiteljke Milice Mandić pokazuje da država ne želi da zaštiti novinare/ke i da im obezbijedi uslove za rad, a da se tužioci boje da rade profesionalno.

Tužiteljka koja je odbacila prijavu preuzima odgovornost za mogući fizički napad na kolegu, ali i dio tereta odgovornosti u ime države koja ne garantuje sigurnost novinarima.

DPNCG je Otaševiću, u okviru Linije pravne podrške novinarima, obezbijedilo podršku advokatice i mi ćemo mu, u saradnji sa zastupnikom lista “Dan”, pomoći da zaštiti svoja prava.

Zbog montiranog snimka koji je ranije objavio Javni servis uputili smo prigovor Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije, a svakako ćemo uložiti i pritužbu na odluku tužioca.

Apelujemo na Više tužilaštvo u Podgorici da preispita odluku tužiteljke Milice Mandić.

Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG

https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/odbacena-prijava-protiv-mijatovica