Sramno hapšenje novinarke, šta čeka sud

Očekujemo da Osnovni sud u Podgorici što prije odluči o žalbi advokata koleginice Anđele Đukanović, kako bi onemogućio politički obračun Vlade sa novinarima. Ekspresno hapšenje novinarke po zahtjevu Vlade ne daje za pravo tvrdnjama o nezavisnosti Tužilaštva, kao ni profesionalnom postupanju policije.

Advokat Miloš Vuksanović je rano jutros podnio žalbu, tražeči i ukidanje pritvora koji je noćas, nakon dva ipo sata saslušanja, odredila tužiteljka Ana Kalezić

Korišćenje mlade novinarke za zastrašivanje ostalih kolega sramna je poruka Vlade, koja ne traži hitnu reakciju za prebijene novinare I falširane istrage o napadima ali traži da nam se stave lisice jer nam je neko podvalio (ili nije) vijest.

Smatramo da svako od nas treba da snosi odgovornost za obavljivanje netačnih informacija, ali ne sa lisicama na rukama.

Očekujemo da Osnovni sud ne podlegne vladinoj korupciji kreditno stambenim fondom, da uzme u obzir činjenicu da nema posledica objavljenog  teksta ili “bića kriivlnog djela” kako tvrde pravnici.

Takodje, da ne donose nezakonite odluke koje se brane pravnim akrbacijama, da se drže zakona i evropskih standarda o kojima godinama uče na obukama.

Ugledni advokat Velibor Marković kaže da “u njenim (Andjelinim)  radnjama nema bitnih elemenata bica krivičnog djela izazivanje panike i nereda iz cl.398.st.2.Krivičnog zakonika Crne Gore, niti bilo kog drugog krivičnog djela”.

“ Prema toj zakonskoj odredbi, ovo krivično djelo vrši onaj ko iznošenjem ili pronosenjem lažnih vijesti ili tvrdjenja putem medija, IZAZOVE paniku ili teže narušavanje javnog reda i mira”.

“ Dakle, za postojanje ovog krivičnog djela nužno je nastupanje posljedice koja se ogleda u tome da je kod gradjana uistinu došlo do nastanka panike ili narušavanja javnog reda i mira, čega nesporno (makar još uvijek) nema”.

I pravni savjetnik DPNCG advokat Siniša Gazivoda navodi da nema bića krivičnog djela, odnosno posljedica navodnog izazivanja panike.

Apelujem na kolege za razumjevanje I nepoistovećivanje eventualno netačne informacije sa hapšenjem novinara. To nam neće donijeti ništa dobro, niti nas profesionalizovati.  Samo može biti dobra praksa za hapšenje drugih novinara I urednika.

Nemojte ćutati, jer nikad ne znate kad će doći red na vas.

Nemojte umišljati da branite državu, jer je novinari nisu napali. Vaši privatni politički stavovi su vaša stvar, čuvajmo integritet profesije i bezbjednost novinara.

Razdvojimo partijsko novinanarstvo od profesionalnog.

Ukoliko vladin Predlog zakona o medijima bude usvojen u Skupštini, standardi Savjeta Evrope, po tumačenju Vlade, biće ovako primjenjivani.  Jedno je slovo zakona, a drugo kako se čita.

https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hroanika/urednica-fos-media-dala-otkaz-sudija-joj-odredio-zadrzavanje-do-72-sata

https://portalanalitika.me/clanak/355603/urednica-fos-a-negirala-krivicu-nije-otkrila-izvor
 
https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/cin-cg-protestujemo-zbog-hapsenja-i-zadrzavanja-andele-dikanovic-treba-da-bude-odmah-oslobodena

Foto:Savo Prelević, Vijesti