DPNCG osuđuje hapšenje Lalić, širenje panike rezervisano za zastrašivanje medija

Ana Lalić/Foto: Vesna Lalić/portal Nova.rs

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić jutros je puštena iz pritvora, a policija joj je danas vratila i njena dva telefona i laptop. Lalić je uhapšena sinoć kada je šest inspektora za krvne delikte pretreslo njen stan, a sve zbog teksta o lošem stanju u Kliničkom centru Vojvodine.

Naime, novinarka je objavila da su zaposleni u ovoj ustanovi bez adekvatne zaštite nakon čega je optužena za širenje panike.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) oštro osuđuje ovakav vid pritiska na novinare i naglašava da trenutna situacija ne smije biti korišćena kao izgovor za obračune sa medijima. Učestalim hapšenjima novinara, kako u Crnoj Gori tako sada i u Srbiji, ostavlja se jasna poruka da su demokratija i sloboda govora na izdisaju, a krivično djelo širenje panike postalo je rezervisano za novinare i predstavlja tipičan vid zastrašivanja.

„Sve informacije koje sam dobijala sam ukrštala, odnosno upoređivala. Oni međusobno nisu znali da su mi izvori. I ne samo da su potvrdili jedni druge nego su i dodavali nove i nove informacije. Odluka moja i moje redakcije, iako smo bili svesni rizika, bila je da objavimo tekst upravo zbog jačine izvora i jačine informacija koje imamo“, kazala je Lalić za „Raskrinkavanje“ i istakla da izvor neće otkriti ni po cijenu da se vrati u pritvorsku ćeliju.