DPNCG institucijama: Omogućiti rad snimateljima i fotoreporterima

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) dopisom se obratilo Nacionalnom koordinacionom tijelu, Ministarstvu kulture, predsjedniku Crne Gore, Vladi i Skupštini sa zahtijevom da se prestavnicima medija omoguću da rade posao koji je u interesu javnosti.

Naime, kolege su u prethodnom periodu bile onemogućene da fotografišu događaje na kojima su bili predstavnici pomenutih insitutucija, uključujući raspravu u Skupštini – na plenumu ali i u odborima.

„Novinari, naravno, mogu pratiti rad iz druge sale, ali ne i snimatelji. Zato vas molimo da uz sve mjere predostrožnosti omogućite kolegama da rade posao koji je u interesu javnosti. Predlažemo da po jedan ili dvoje kolega ulaze istovremeno, a da nakon njhovog izlaska to učine ostali - po istom principu“.

U Društvu posebno ističu rizik da fotografije koje šalju press službe mogu biti pristrasne, te da postoji bojazan da će na ovaj način kolege iz medija ostati bez posla jer poslodavci nemaju razloga da plaćaju zaposlene čiji je rad bez efekta.

„Svjesni smo da je i dalje veliki rizik od širenja epidemije uprkos pozitivnim tendencijama, pa naravno ni na koji način ne dovodimo u pitanje obavezu distanciranja. Našim kolegama snimateljima i fotoreporterima, ipak, moramo omogućiti da rade makar i uz neophodna ograničenja“, poručuju iz DPNCG-a pozivajući se i na iskustvo regionalnih i evopskih medija koje ne ukazuje da ova vrsta zabrana postoji.

„Ukoliko se ovakva praksa nastavi smatraćemo da postoji namjera cenzurisanja izvještavanja i uljepšavanja stvarnosti. To nikako ne spada u slobodu izražavanja i slobodu medija kakvoj Crna Gora stremi formalno, a što je i dio njene evropske agende – na čemu i vi kao visoki državni zvaničnici insistirate“, zaključuje se u pomenutom dopisu.