Predstavnici medija na sastanku sa Sekulovićem: Neophodno dodatno zaštiti novinare

Sastanku prisustvovala predstavnica DPNCG, foto: Gov.me

Predstavnici medija, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija razgovarali su danas sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem o statusu novinara i zaposlenih u medijima, u kontekstu planiranih izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru.

Sekulović je predočio da je isključivi cilj doprinos dodatnoj zaštiti novinara.

Sastanku je ispred Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) prisustvovala Mila Radulović koja je ponovila stav DPNCG da je nužno pooštriti kazne za napade na novinare, fotoreporte i snimatelje, te da u Crnoj Gori treba primijeniti već postojeća rješenja koja se sprovode u Srbiji i Hrvatskoj koje su u krivične zakonike unijele odredbe koje se tiču prijetnji i napada na novinare, odnosno na osobe koje se bave poslom od javnog značaja.

Radulović je kazala i da DPNCG podržava sve ostale inicijative kolega koje prepoznaju dodatnu zaštitu zaposlenih u medjima, te da će DPNCG nastaviti da se zalaže za ovo pitanje kroz izmjenu zakonodavstva.

Na neformalnom radnom doručku na Vili Gorica dogovoreno je da se Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji uređuje i prekršaje, predvidi i definicija samog novinara, u smislu ometanja i omalovažavanja novinara u vezi sa vršenjem novinarskog poziva.

"Posredstvom svojih članova u radnoj grupi koju formira Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, kao nadležno za izmjene i dopune Krivčnog zakonika,  MUP će podržati dva nova člana, odnosno krivična djela, kako bi se obezbijedila zaštita novinara na način da se inkriminise sprečavanje novinara u vršenju profesionaanih zadataka i napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka", saopšteno je iz MUP-a.

Predstavnici medija su iznijeli svoje viđenje MUP - ove inicijative, napominjući da su obaveze novinara koji štite javni interes, drugačije u odnosu na službena lica koja štite državni. Smatraju da je bitno definisati ko su ljudi koji mogu biti meta napada, jer to nisu samo novinari, već i fotoreporteri, snimatelji, vozači, itd. 

Učesnici sastanka saglasni su i da se u rizičnim situacijama moraju zaštititi novinari koji žele da budu zaštićeni, a zaključeno je i da je nužno što prije otpočeti dijalog između novinara i policije, kako bi se gradilo povjerenje, na obostrano zadovoljstvo.