ANB vrši procjenu bezbjednosti Jovanović

Jovanović, foto: Savo Prelević/Vijesti

Nakon što je novinarka Vijesti Jelena Jovanović podnijela krivičnu prijavu zbog straha da joj je ugrožena bezbjednost od strane Maria Miloševića, koji se nalazi u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zatražena je procjena njene bezbjednosti.

„Nadležnom organu upućen je zahtjev za izradu i dostavljanje bezbjednosne procjene stepena ugroženosti ovog lica“, kazali su iz Uprave policije odgovarajući na upit Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) kojim smo zatražili informaciju da li rade procjenu bezbjednosti novinarke.

Iz policije navode da postupaju prioritetno u odnosu na prijavu novinarke, te da je sa njom upoznat i nadležni tužilac po čijim nalozima i instrukcijama službenici Uprave policije i postupaju.  

Podsjetimo, Jovanović je prvobitno 28. jula podnijela krivičnu prijavu protiv Miloševića i njegove advokatice Natalije Karadžić, nakon što joj je advokatica na službenu e-mail adresu dostavila “reagovanje”.

Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, navode iz “reagovanja” protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije, jer su oni sadržali i informaciju o tome gdje stanuje, a koja nije javna.

DPNCG je u obraćanju Upravi policije izrazilo bojazan da indirektna prijetnja novinarki ima veze upravo i sa pokušajem njenog zastrašivanja kao svjedoka ubistva.

Iz Uprave policije nijesu saopštili da li je Milošević saslušan ovim povodom.

DPNCG poziva nadležne državne organe da u najkraćem vremenskom roku utvrde sve okolnosti ovog događaja, te da se novinarki obezbijedi potpuna zaštita kako bi nastavila da obavlja posao u javnom interesu.