Novinari, sudije, tužioci i eksperti SE: Medijsko izveštavanje o sudskim postupcima

Kakvi su standardi u izvještavanju o sudskim postupcima, koliko novinari poštuju pravo na privatnost i prezumpciju nevinosti, te kako na to gledaju sudije, tužici i službenici za odnose s javnošću,  bile su teme o kojima se razgovalo na  treningu  za novinare i predstavnike pravosuđa “Medijsko izveštavanje o sudskim postupcima”, u okviru JUFREX projekta Savjeta Evrope.  Trening je održan je  16.novembra 2018.godine u Podgorici,a pirustsvovala je i Maja Stojanović iz Kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu.

Eksperti Savjeta Evrope advokat Siniša Gazivoda,profesorica FPN u Beogradu Jelena Surčulija Milojević preneli su novinarima i predstavnicima Centra za edukaciju u sudstvu i tužilaštvu standarde Evropkog suda za ljudska prava. Oni su govorili o tankoj linji između činjenica i vrednosnih sudova. Kako to izgleda sa pozicije novinara predstavila je sekretarka BH novinara Borka Rudić.

Konkretna iskustva podelili su i gosti treninta sudija Ustavnog suda  Miodrag Iličković i doskorašnji sudiaj Evropskog suda za ljudska prava profesor Nebojša Vučinić.

Zajedno je ocenjeno da su pretpostavka nevinosti, zaštita maloletnika, tačnost informacija, pristup informacijama, zaštita privatnosti, pravo na ispravku  teme o kojima treba i dalje razgovarati. Takodje i o aspektima izvještavanja o pravosuđu, o ćemu donekle imaju različite stavove predstavnici sudova i tužilaštava i novinari.